Water en je gezondheid

Mensen zijn tegenwoordig steeds bewuster bezig met een gezonde levensstijl. Dit betekent naast voldoende bewegen ook gezonde en gevarieerde voeding. Dus volop afwisselen met basisvoedingsmiddelen zoals brood, aardappelen, groenten, fruit en zuivelproducten. Naast gevarieerd eten is voldoende drinken hierbij essentieel.

Drink 1,5 tot 2 liter

Een mens heeft ongeveer 2,5 tot 3 liter vocht per dag nodig. Onze vaste voeding levert zo’n 1 tot 1,5 liter vocht per dag. Om dat aan te vullen is het belangrijk daarbij nog eens 1,5 tot 2 liter per dag te drinken. Deze hoeveelheid vocht hebben we nodig bij geringe lichamelijke activiteit. Bij veel lichamelijke activiteit, zoals tijdens het sporten, of bij hoge temperaturen, zoals in de zomer, vraagt ons lichaam om meer vocht. Voldoende drinken is dan van groot belang. Deze vochtbehoefte kan je vervullen met verschillende dranken. Water is wel een van de gezondste opties. Op de pagina Watermomenten lees je alles over het drinken van water op verschillende momenten. Denk daarbij aan water drinken tijdens het sporten, op je werk, als je onderweg bent of tijdens een hittegolf.   

Hoeveel vocht heb je nodig?

Gedurende de dag verlies je vocht, bijvoorbeeld in de vorm van transpiratie. Dit vochtverlies moet gecompenseerd worden. Normaal gesproken geeft je lichaam zelf op tijd een signaal wanneer je weer moet drinken. Als je te weinig vocht binnenkrijgt, kun je vermoeid raken en hoofdpijn krijgen. In hele extreme gevallen bestaat zelfs een kans op uitdroging. 

Leeftijd1 tot 4 jaar4 tot 12 jaar12 tot 20 jaar20 tot 50 jaar50 tot 70 jaar70+-ers
Vocht (liter)0,81 - 1,51,51,51,51,7

 

Functie van water in het lichaam 

Het lichaam bestaat voor tweederde uit water. Water is bijvoorbeeld nodig voor het regelen van de lichaamstemperatuur. Het zorgt voor de aanvoer van voedingsstoffen en zuurstof naar de lichaamscellen en neemt de afvalstoffen weer mee terug. De afvalstoffen verdwijnen onder andere via de nieren (urine) weer uit het lichaam. Ook je hersenen worden sterk beïnvloed door de hoeveelheid vocht in het lichaam.

Uit studies blijkt dat zelfs een lichte uitdroging de hersenfunctie negatief beïnvloedt. Bij een studie op jonge vrouwen werden zowel het humeur als de concentratie negatief beïnvloed door lichte uitdroging na een training. Ook nam de frequentie van hoofdpijn toe. Bij een soortgelijke studie met mannen werden dezelfde effecten waargenomen. 

Wanneer je te weinig drinkt, functioneert je lichaam dus minder goed en kan dat leiden tot vermoeidheid en hoofdpijn. Vochtbalans is daarom essentieel voor een gezond lichaam. Lees hier goede tips om over de dag verspreid voldoende te drinken.

Water bij het afvallen

Drink 0,5 liter water voor snellere stofwisseling

Veel water drinken kan je helpen om af te vallen. Dit komt doordat je stofwisselingssnelheid omhoog gaat doordat water het gevoel van verzadiging kan vergroten. Uit twee onderstaande onderzoeken bleek dat het drinken van een halve liter water de stofwisselingssnelheid 1,5 uur lang 24-30% opvoerde.

Half uur voor de maaltijd drinken

Het drinken van water een half uur voor de maaltijd is het effectiefst. Uit onderstaande twee onderzoeken is gebleken dat het drinken van water 30 minuten voor je maaltijd ervoor kan zorgen dat je je voller voelt, zodat je minder calorieën binnenkrijgt.