Water­recepten

Naast het grote aanbod van water met een smaakje in de supermarkt en horeca, kun je ook zelf aan de slag gaan met plat of bruisend water. Verras je vrienden bij een feestje eens met een zelfgemaakte alcoholvrije mocktail of stel je eigen water met een smaakje samen met ingrediënten die jij lekker vindt.

Verfrissende en caloriearme dorstlesser

Gebruik als basis plat of bruisend water; net waar je zelf van houdt. Doe het water in een kan en vul de kan met verschillende ingrediënten. Hieronder staan wat suggesties voor lekkere combinaties: Munt en limoen. Dit is natuurlijk een klassieker, en niet voor niets: deze ingrediënten geven je water een frisse smaak.

Basilicum, aardbeien en citroen.
Sinaasappel en bosbessen.
Grapefruit, limoen, citroen en sinaasappel.
Munt met watermeloen.
Aardbeien, munt, komkommer en limoen.
Sinaasappel en koriander.

 

Heerlijke mocktail recepten als verrassend aperitief

Mocktails zijn de alcoholvrije varianten van bekende cocktails als de Cosmopolitan en de Mojito. Ook zijn mocktail recepten heel simpel zelf te maken. We hebben er een paar op een rij gezet.

De recepten zijn afkomstig van de site Minime.nl.

 

Cranberry Punch

Ingrediënten:

2 delen cranberrysap
1 blikje (200 ml) rozen limonade (uit de vriezer halen en een beetje laten ontdooien zodat het makkelijk schenkt)
1 deel bruisend of plat water

Combineer het cranberrysap en de limonade en meng het pas met water op het moment van serveren.
Eventueel garneren met een schijfje limoen.

Mojito met granaatappel

Ingrediënten:

1 takje munt
1 schijfje limoen of citroen
1 theelepel siroop, bijvoorbeeld citroensiroop
60 ml granaatappelsap
200 ml water
ijsblokjes

Leg de limoen, siroop en munt op de bodem van een bakje en druk een beetje plat. Giet ijsblokjes in een glas, voeg het mengsel toe en giet de granaatappelsap eroverheen. Maak af met bruiswater en roer even. Garneer met een muntblaadje. Genieten maar!

Honing-limoen spritzer

Ingrediënten (voor ca. 2 liter):

125 ml honing
500 ml warm water
125 ml limoen of citroensap (of een combinatie van beiden)
250 ml koud plat water
Takjes citroenmelisse
limoen of schijfjes limoen
IJscrunch
500 ml koud bruisend water

Mix de honing met het warme water tot de honing goed is gemengd. Voeg de limoen/citroensap toe en 250 ml koud bruiswater en roer door. Giet deze mix door een zeef in twee glazen met ijscrunch. Garneer met citroenmelisse en citroen/limoenschijfjes.

Virgin Sangria

Ingrediënten (voor 1 kan Sangria):

700 ml ongezoete druivensap
175 ml geconcentreerde appelsap
1 eetlepel verse limoensap
1 eetlepel verse citroensap
1 kleine ongepelde citroen, in schijfjes (pitjes verwijderen)
1 kleine ongepelde sinaasappel, in schijfjes (pitjes verwijderen)
1 kleine ongepelde appel in dunne partjes gesneden
400 ml bruiswater naar smaak toevoegen

Alles klaarmaken (behalve het bruiswater), door elkaar mengen en in de koelkast plaatsen.

Bij serveren het bruiswater erdoorheen roeren.

Mocktail van Grapefruit

Ingrediënten:

200 ml bruisend water
Het sap van ½ grapefruit
6 cm komkommer
2 takjes rozemarijn (+2 voor garnering)
2 tabletjes aspartaam
50 ml plat water

Was de rozemarijntakjes en snijd ze grof. Doe de rozemarijn in een kom. Zet het water in een kleine pan op en kook tot tegen het kookpunt. Haal de pan van het vuur en voeg de zoetstof toe. Roer totdat de zoetstof volledig is opgelost. Giet de hete siroop over de rozemarijn en laat ze onder een deksel afkoelen. Zeef de siroop om de rozemarijn eruit te verwijderen. 

Schil de komkommer en snijd in stukjes. Mix het sap van grapefruit, komkommerblokjes en rozemarijnsiroop in een shaker. Giet het mengsel door een zeef in met ijsblokken gevulde glazen. Voeg bruisend water toe. Werk af met een takje rozemarijn en serveer!

Mojito met limoen en munt

Ingrediënten:

15 muntbladeren
2 theelepels suiker
4 eetlepels verse limoensap
1 eetlepel siroop (naar eigen smaak, lekker experimenteren!)
ijs naar smaak toevoegen
3 glazen koud bruisend water 

Meng de gekneusde muntbladeren, suiker, limoensap en de siroop met de ijsblokjes en schud ze goed. Schenk dit in 4 lange glazen. Giet het bruiswater erbij en roer nog even door. 

Cosmopolitan

Ingrediënten:

60 ml cranberrysap
scheutje van Rose's limoensap (oa bij Gall&Gall en AH verkrijgbaar)
bruisend water naar smaak toevoegen
IJsblokjes
schijfje limoen voor garneren

Vul een longdrinkglas met ijs. Schenk de sap er een voor een in en schenk het bruiswater als laatste. Garneer met het schijfje limoen.

Verrassend effect van water bij het eten

We staan er vaak niet bij stil, maar de smaak van een gerecht wordt beïnvloed door het water dat je er bij drinkt. Bevat het wel of geen koolzuur en wat is de mineralensamenstelling van het water? En wist je dat het koolzuur in mineraalwater een reinigende werking heeft op je smaakpapillen?

Water bij het eten

Koolzuurgehalte afbouwen

De water- & spijscombinatie tijdens een diner is belangrijker dan mensen denken. De keuze voor het soort water heeft wel degelijk invloed op de smaakbeleving.

Een handige richtlijn om aan te houden bij een etentje is om het koolzuurgehalte af te bouwen. Aan het begin van het etentje ga je nog veel smaken proeven. Het is daarom verstandig om bij het voorgerecht een sterk bruisend mineraalwater te serveren. Dit reinigt namelijk de smaakpapillen. Serveer vervolgens een licht bruisend mineraalwater bij het hoofdgerecht en een koolzuurvrij mineraalwater bij het nagerecht. Op die manier worden de diverse gangen het beste begeleid met water.

Naast het koolzuurgehalte, heeft ook de mineralensamenstelling van water effect op de smaakervaring van gerechten. Een belangrijke tip is dus om voor aanvang van het etentje te testen bij welke mineraalwaters de smaken van de gerechten het best tot zijn recht komen. 

Water bij de wijn

Voor het combineren van water met wijn  zijn er een paar uitgangspunten die kunnen worden gevolgd. Bij rode wijn kan je beter geen bruisend maar plat water drinken, omdat koolzuur de bittere smaak van de tannine versterkt. Licht bruisend past weer beter bij droge witte wijn en sterk bruisend past het best bij zoete witte wijn.

Water bij de wijn