WaterĀ­verpakkingen

Verpakt water wordt aangeboden in verschillende soorten verpakkingen. Naast water in PET-flessen, is water te krijgen in drankenkartons, glazen flessen of blikjes. Ben je benieuwd naar de productie en recycling van PET-flessen, lees dan verder.

Productie van verpakkingen

Verpakkingen hebben een aantal functies. Het zorgt ervoor dat een product lekker blijft smaken, houdbaar blijft en gemakkelijk mee te nemen is. In Nederland wordt water verpakt in kunststof flessen, glazen flessen, drankenkartons en soms in blikjes. Het merendeel van het water wordt verpakt in flessen van de kunststof PET (polyethyleentereftalaat). Bij het ontwerpen van flessen wordt rekening gehouden met het materiaalverbruik. Zo worden verpakkingen bijvoorbeeld steeds dunner en lichter. Ook kijken producenten hoe ze gerecycled materiaal kunnen toepassen in hun flessen.

De productie van die flessen vindt deels buiten de bottelarij plaats en deels in de bottelarij. Buiten de bottelarij worden de preform gemaakt. Dat zijn een soort miniflesjes die op buisjes lijken. Deze preforms worden naar de bottelarij gebracht zodat er veel flesjes passen in een vrachtwagen en er efficiĆ«nt om kan worden gegaan met de brandstof. In de bottelarij aangekomen worden de preforms in een mal geblazen en krijgen ze de vorm zoals wij die kennen van waterflessen. 

Recycling van verpakkingen

Na gebruik wordt het materiaal van de verpakkingen ingezameld door middel van het statiegeldsysteem of de kunststofinzameling (plastic heroes). Het wordt hergebruikt voor nieuwe kunststof flessen of andere kunststof voorwerpen, waarmee de milieu-impact zo klein mogelijk wordt gemaakt. 

Helaas komt een klein deel van de verpakkingen als zwerfafval in onze leefomgeving terecht. Om vervuilend gedrag tegen te gaan, betalen producenten van verpakte dranken een toeslag per verpakking (afvalbeheersbijdrage) om projecten op te zetten die het bewustzijn om onze leefomgeving schoon te houden, te bevorderen. Kijk op de website van Nederland Schoon voor de verschillende projecten.